Cara Memperbaiki WhatsApp Lag, Error, Lambat Dan Error Terbaru

Cara Memperbaiki WhatsApp Lag, Error, Lambat Dan Error Terbaru

andronezia.com – Cara Memperbaiki WhatsApp Lag, Error, Lambat Dan Error Terbaru – Tidak dinafikan bahawa kami bergantung pada WhatsApp untuk kebanyakan perbualan harian kami.

Mengemas kini kepada versi terkini WhatsApp kadangkala menyebabkan apl itu ranap. Jika anda berada di sini, anda mungkin melihat ralat “Malangnya WhatsApp telah berhenti” pada telefon anda.

Kadangkala, apabila anda membuka WhatsApp dan keluar paksa apl, apl WA ranap. Terdapat beberapa sebab mengapa WhatsApp anda tidak berfungsi dengan betul atau tidak menerima mesej.

Dan tidak semestinya kerana anda mempunyai peranti yang lebih lemah, malah telefon dengan lebih banyak RAM dan set cip terkini boleh mengalami ralat jenis ini. Jadi, sebelum anda membeli telefon pintar baharu, cuba beberapa penyelesaian yang telah kami susun.

Kami telah memperkenalkan penambahbaikan yang sepatutnya membetulkan isu ranap WhatsApp anda dan menjadikan apl pemesejan WhatsApp anda lebih pantas.

Ralat atau ketinggalan jenis ini berkaitan dengan OS Android sahaja, jadi semua penyelesaian yang dinyatakan di sini adalah untuk peranti Android sahaja. Untuk iPhone atau iOS, langkahnya adalah serupa, walaupun perkataan yang tepat adalah berbeza.

Cara Memperbaiki Untuk WhatsApp Lambat, Lag, Error Atau Crash

Hapus Pesan WhatsApp

Sebab mengapa WhatsApp lambat atau lambat apabila anda membukanya mungkin kerana terdapat terlalu banyak mesej.

Jika anda mempunyai banyak perbualan di WhatsApp, ia akan mengambil masa yang lama untuk memprosesnya dan melancarkan apl tepat pada masanya. Mesej ini boleh memperlahankan sambungan dan permulaan aplikasi.

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda harus mula memadamkan perbualan lama yang tidak penting. Untuk memadamkan perbualan, hanya tekan lama mana-mana perbualan kenalan pada skrin utama dan klik ikon Padam di bahagian atas.

Anda juga boleh memilih berbilang perbualan untuk dipadamkan sekaligus. Untuk kumpulan, anda boleh memilih perbualan tertentu dan memadamkan mesej individu dengan menekan lama dan mengetik ikon tong sampah.

Anda boleh memilih berbilang mesej untuk dipadamkan. Atau anda boleh mengalih keluar semua mesej daripada kumpulan sekaligus di tempat yang sama di mana anda boleh menyembunyikan kenalan yang sering dihubungi.

Jika anda mahukan mesej ini, anda boleh mula-mula menghantar e-mel ke perbualan WhatsApp yang diingini atau mengeksport mesej sebagai fail teks ke storan sandaran anda (Google Drive untuk Android, iCloud untuk iPhone) dan kemudian padamkannya. Dengan cara ini, masalah lambat WhatsApp akan diselesaikan dan mesej penting tidak akan hilang.

Hapus Cache Dan Data Aplikasi

Dengan begitu banyak mesej teks, media dan fail yang dikongsi setiap hari melalui WhatsApp, terdapat banyak data yang disimpan dalam aplikasi.

Cache digunakan untuk menyimpan maklumat apl yang kerap digunakan manakala data apl menyimpan setiap fail dan mesej dalam apl. Mengosongkan cache dan data apl boleh membetulkan kemungkinan ketinggalan dan isu dengan WhatsApp yang perlahan.

Untuk menghapus kedua data ini, ikuti proses langkah demi langkah ini:

  1. Buka Pengaturan / Settings di ponsel Anda.
  2. Navigasikan ke Aplikasi / Application Ini akan membuka daftar semua aplikasi yang ada di perangkat Anda.
  3. Cari WhatsApp di daftar dan ketuk di atasnya.
  4. Anda akan melihat opsi yang disebut  Storage.. Pilih dan Anda akan mendapatkan tombol untuk Clear Cache dari Clear Data.

Mengosongkan cache akan memadamkan semua data yang disimpan yang digunakan untuk mempercepatkan bacaan mesej.

Mesej agak lambat dimuatkan pada mulanya, tetapi apl mula berfungsi dengan betul dan anda menerima mesej selepas beberapa ketika. Ini pendekatan satu saiz untuk semua yang boleh menambah baik apl lain juga.

Kami mengesyorkan agar anda tidak menggunakan pilihan “Kosongkan data” melainkan sangat diperlukan. Memadam data akan memadamkan akaun anda dan semua fail serta tetapan yang dikaitkan dengan akaun itu.

Anda perlu log masuk semula selepas mengosongkan data apl, jadi sandarkan sembang anda dahulu. Juga, ingat bahawa jika sandaran WhatsApp anda yang sedang berjalan terganggu, sandaran terbaharu anda mungkin rosak.

3. Matikan / Hidupkan Ponsel

WhatsApp juga kerap ranap kerana peranti perlu dimulakan semula.

Seperti PC dan komputer riba, peranti mudah alih perlu dimulakan semula dari semasa ke semasa. Jadi matikan peranti anda selama beberapa saat dan kemudian hidupkan semula.

But semula mengosongkan cache, membebaskan RAM terpakai dan menyegarkan peranti. Mulakan semula mungkin tidak memberi banyak perbezaan kepada prestasi telefon anda, tetapi ia pasti akan membantu anda mempercepatkan apl pemesejan WhatsApp yang perlahan.

4. Ganti Kartu SIM

Jika anda baru-baru ini bertukar kepada kad SIM baharu, akaun WhatsApp lama anda mungkin tidak berfungsi.

WhatsApp mempunyai dasar untuk menggunakan satu nombor pada satu masa. Membaca OTP mengesahkan bahawa kad diperlukan dalam slot SIM untuk menerima OTP.

Anda perlu menggunakan WhatsApp dengan kad SIM lama anda untuk memulihkan akaun lama anda. Jika tidak, anda juga boleh mendaftar dengan nombor baharu untuk membuka akaun baharu.

Selepas menyelesaikan proses pendaftaran, anda boleh menggunakan WhatsApp secara praktikal tanpa kad SIM selagi anda disambungkan ke Internet. Tetapi kadangkala mengalih keluar kad SIM atau menggantikannya boleh menyebabkan masalah ranap WhatsApp.

5. Perbarui Android Dan WhatsApp Anda

WhatsApp mungkin ranap semasa pelancaran kerana versi Android atau WhatsApp yang sudah lapuk.

Selepas beberapa ketika, pembangun berhenti menggunakan versi lama sehingga apl menjadi tidak bertindak balas. Dalam Tetapan, pergi ke Sistem dan cari Kemas Kini Perisian.

Jika perisian anda tidak dikemas kini maka kemas kininya. Lakukan perkara yang sama untuk versi WhatsApp dan kemas kini daripada Gedung Play.

6. Bebaskan RAM Anda

Jika anda menjalankan banyak program pada masa yang sama dan RAM anda penuh, anda akan menghadapi masalah menjalankan berbilang program.

RAM penuh boleh menjadi punca WhatsApp tidak berfungsi dengan baik atau perlahan. Semak sama ada anda mempunyai aplikasi yang tidak diperlukan berjalan di latar belakang yang menggunakan RAM.

Cuba kosongkan RAM telefon anda dengan pembunuh apl Android ini. Juga ingat untuk menyahpasang aplikasi berat yang anda tidak perlukan pada masa ini.

Membebaskan RAM akan menjimatkan ruang anda dan menjadikan WhatsApp dan telefon anda lebih pantas. Masalah RAM sangat biasa dalam peranti RAM rendah.

Bagi mereka, disyorkan untuk membersihkan fail yang tidak diperlukan secara manual sekali seminggu atau menggunakan aplikasi alternatif CCleaner.

7. Copot dan Instal Ulang Aplikasi

Jika tiada petua di atas berfungsi, cuba kaedah ini untuk membaiki WhatsApp yang tersekat.

Nyahpasang WhatsApp dan muat turun versi bersih baharu daripada Gedung Play. Elakkan memuat turun aplikasi dari internet atau kedai aplikasi pihak ketiga.

Setelah dipasang pada telefon anda dan dalam halaman tetapan, cuba jangan memuat turun fail sandaran. Memuatkan sejumlah besar data dan fail kadangkala menyebabkan aplikasi ranap.

Jika anda mahu, simpan perbualan penting terlebih dahulu sebagai fail teks dalam Google Drive. Anda juga boleh memasang semula WhatsApp pada peranti lain dan juga bertukar daripada iPhone ke Android. Begini cara melakukannya.

Atasi Masalah WhatsApp Tidak Berfungsi Menggunakan Tips Ini

Kami berharap petua di atas membantu anda menyelesaikan isu “WhatsApp tidak berfungsi” dan “WhatsApp lambat” pada telefon anda.

Ingat bahawa anda boleh menggunakan kaedah ini untuk menghapuskan isu kelambatan WhatsApp untuk menjadikannya lebih pantas dan lebih responsif dalam menerima mesej. Isu ini juga boleh berlaku dengan apl lain yang dipasang dalam telefon anda supaya anda boleh mencuba kaedah ini untuk mereka juga.

Sila share post ini dengan rakan anda yang mungkin menghadapi masalah yang sama. Jika mana-mana kaedah ini telah membantu anda, sila beritahu kami di bahagian komen.

Kerana ia membantu orang lain menyelesaikan masalah messenger WhatsApp dengan cepat.

Related posts